\

Basiliek

Vischmarkt 57l, 3841 BE Harderwijk, Nederland
Bezoek website

Restaurant Basiliek

Al rijdend door de smalle oude straatjes van het pittoreske Harderwijk komt u aan bij Restaurant Basiliek. Basiliek is gevestigd in een eeuwenoude voormalige Agnietenkapel. Het restaurant is smaakvol, warm en modern ingericht. Met als absolute showstopper de wijnbibliotheek met trapladder, die speciaal voor Basiliek werd vervaardigd. De kookstijl van chef Rik Jansma gaat van klassiek tot modern en van Frans tot Nederlands. Op de wijnkaart staan meer dan 400 referenties uit de hele wereld, gastvrouw Tabitha en chef Rik schenken graag wijnen die zij zelf ook lekker vinden. Laat je verrassen door de inhoud van het champagnekrat en begin de avond feestelijk met een bubbel!


Rik & Tabitha Jansma– Quote

“Als chef kom ik gelijk persoonlijk aan tafel, ik wil graag weten waar ik de gast mee kan verrassen en stel hun menu samen. Deze persoonlijke aandacht vind ik belangrijk, je persoonlijkheid maakt immers je zaak.Rik Jansma
“Bij Basiliek beginnen we de avond met bubbels. Uit eten is een feestje en dat mag gevierd worden.” – Tabitha Jansma


Rik Jansma CV

Rik Jansma is op de LTS geen hoogvlieger. Na school werkt hij in een snackbar, dit bevalt zo goed dat hij besluit om naar de Middelbare Hotelschool te gaan. Hij mag stagelopen bij Brasserie De Graafschap in Doetinchem en van chef Gerrit Brokken krijgt hij een gedegen basis mee: Alles draait om techniek en smaak. Vervolgens gaat Jansma aan de slag bij De Stenen Tafel* in Borculo. Bij chef Prinsen krijgt hij gevoel voor verfijning. Jansma komt hierna terecht bij De Lindenhof** in Giethoorn, chef Kruithof leert hem dat ook een amuse niet mag onderdoen voor een hoofdgerecht. Vanuit de klassieke Franse keuken bij De Lindenhof gaat hij als chef de partie naar de moderne keuken van De Nederlanden** in Vreeland. In de zaak van Jan de Wit ziet hij waanzinnige technieken en zo krijgt hij als chef nog meer oog voor detail. Chef en eigenaar Wim Zwaart van restaurant Olivio, nu Basiliek, neemt Jansma aan als chef de partie. In 2006 krijgt hij het aanbod om de zaak over te nemen, hij  twijfelt geen moment. Binnen een jaar wordt hij door Michelin beloond met een ster, in 2008 wordt hij benoemd tot Talentvol Chef van het Jaar door Gault Millau en in 2009 is Basiliek de hoogste stijger in Lekker.

Inner Voice Rik Jansma

”Ik ontwikkel samen met mijn lokale leveranciers nieuwe ideeën en producten. Ik wil mijn eigen identiteit behouden en het ambacht laten spreken. Die passie voor het product proef je uiteindelijk terug in het gerecht.”

Delen